3 Αυγούστου 2018

Τυνησιακή Κουζίνα VS Αγγλική Κουζίνα

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Γαστρονομικό ταξίδι!

Δύο πολύ διαφορετικοί πολιτισμοί και δύο πολύ διαφορετικές… κουζίνες, που φυσικά θα ερευνήσουμε για να αναδείξουμε την νικήτρια στις καρδιές μας. Aνεξάρτητα από το αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Γιατί όσο υπάρχει καλό φαΐ, οι λαοί θα καταφέρνουν να γεφυρώνουν τις διαφορές τους.

Πάμε λοιπόν!

Αγγλική Κουζίνα

Το φαγητό των Άγγλων, στο μυαλό των περισσοτέρων από μας, μπορεί να περιγραφεί με δύο μονάχα λέξεις: «Δεν Τρώγεται». Ας κάνουμε όμως μια προσπάθεια να εξετάσουμε λίγο περισσότερο αυτήν την παρεξηγημένη κουζίνα για να δούμε αν είναι δίκαιη η πεποίθηση που έχουμε στο νου μας.

Η γαστρονομική κουλτούρα της Γηραιάς Αλβιόνας, έχει σαφώς επηρεαστεί από τις κουζίνες των λαών που την έχουν κατοικήσει. Η Αγγλική Αυτοκρατορία, είχε αποικίες σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Οπότε και τα πιάτα της έχουν επιρροές από πολλές περιοχές του κόσμου.

aggliki vs tinisia

Σε ένα τυπικό αγγλικό τραπέζι θα βρεις σίγουρα μία πίτα στη μέση. Πιθανότατα μια Shepherd’s pie (η πίτα του βοσκού). Και δε θέλω να φαντάζεσαι εκείνες τις ωραίες ελληνικές σπανακόπιτες- τυρόπιτες, που φτιάχνει η μαμά και η γιαγιά σου. Εδώ μιλάμε για ένα «τουρλού» λαχανικών και κιμά σε ένα ταψί χωρίς φύλλο, με επικάλυψη από πουρέ πατάτας.

Ίσως το πιο γνωστό πιάτο στην Αγγλική κουζίνα, είναι το Fish and Chips. Πρόκειται για γεύμα ανάλογο του δικού μας πιτόγυρου. Δηλαδή, μπορείς να το βρεις τρομερά φθηνό και να το φας στο χέρι μέσα σε εφημερίδα, ή και στην πιο γκουρμέ εκδοχή του σε κάποιο πιο ακριβό εστιατόριο. Εκεί θα έχει και μαχαιροπίρουνα.

Φυσικά, οι Βρετανοί δίνουν μεγάλη σημασία στο πρωινό. Το πασίγνωστο English Breakfast, τιμάται σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει την αίγλη του κλασικού πια. Τηγανητά αυγά, τηγανιτά λουκάνικα και μπέικον, φασόλια σε κόκκινη σάλτσα, ψητές ντομάτες και english muffins (κάτι σαν κεϊκάκι αλλά με λίγη ζάχαρη) ή scones (κάτι ανάμεσα σε παξιμάδι, κουλουράκι και φρυγανιά).

Άλλα γνωστά πιάτα της Αγγλικής Κουζίνας είναι το Beef Wellington (μοσχάρι μέσα σε ζύμη σφολιάτας), τα Sunday Roasts (ψητό κρέας που συνοδεύεται από λαχανικά, πατάτες και gravy sauce) και τo Yorkshire Pudding (μικρά αλμυρά ταρτάκια με διάφορες γεμίσεις).

Για γλυκό, οι Άγγλοι επιλέγουν πουτίγκα. Η πουτίγκα υπάρχει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές με πιο συνηθισμένη την σοκολατένια (που τα Χριστούγεννα τη ραντίζουν με κονιάκ και την «ανάβουν»). Εναλλακτικά επιλέγουν Triffle. Κρέμα ζαχαροπλαστικής με φρέσκα φρούτα, παντεσπάνι και σαντιγί. Δεν ακούγεται και τόσο κακό.

Εννοείται πως δε θα μπορούσε να λείψει και το κλισέ… Αν είσαι Βρετανός πίνεις τσάι. Είναι από αυτά τα φολκλόρ στοιχεία που φέρει ο κάθε λαός και τα συντηρεί γιατί είναι μέρος της γοητείας του.

Όσον αφορά το αλκοόλ, και πάλι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν παράδοση. Προτιμούν την μπύρα (ale) ή και το κόκκινο κρασί για να συνοδεύσουν το γεύμα τους. Ενώ μαζί με το επιδόρπιο δε λένε όχι σε ένα σέρι (λικέρ).

Τυνησιακή Κουζίνα

Η Τυνησιακή κουζίνα είναι ποικιλόμορφη. Έχει επιρροές από διάφορες χώρες όπως τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ανδαλουσία και την Ιταλία αλλά ένα είναι το σίγουρο! Θα βρεις πολλά καυτερά πιάτα που θα σε συγκλονισουν και τα μπαχαρικά πρωτοστατούν σε όλα τα πιάτα που θα συναντήσεις… Είναι hot κουζίνα και δε ντρέπεται να μας το δείξει.

aggliki vs tinisia

Στην Τυνησία αγαπούν το ψάρι και τα ιδιαίτερα καρυκεύματα ενώ τα αποξηραμένα φρούτα κυριαρχούν σε πολλά πιάτα της συγκεκριμένης χώρας.Το ελαιόλαδο και η ντομάτα είναι επίσης δύο αγαπημένα υλικά που συναντάμε στην τυνησιακή κουζίνα. Κάποια από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι: Chorba Frik (σούπα από αρνίσιο κρέας), Brik (πίτες από λεπτή τραγανή ζύμη με αυγό, μαϊντανό και κρεμμύδια), Fricassee (τηγανητά σάντουιτς με τόνο, πιπέρι και ελιές) , Mechouia (σαλάτα με ντομάτες στο γκριλ, πιπεριές, τόνο, αυγό, κάππαρη, περιχυμένα με λάδι και λεμόνι), ενώ το κους κους είναι το εθνικό φαγητό της χώρας.

Αν κάποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει την τυνησιακή κουζίνα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το Harissa. Καυτερή πιπεριά σε σκόνη που προκαλεί μια  έκρηξη στον ουρανίσκο των τολμηρών γευσιγνωστών. Μπαίνει σε πολλά πιάτα και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει άφθονο νερό στο τραπέζι.

Και η Τυνησία είναι μια χώρα που διεκδικεί την πατρότητα του μπακλαβά και τα περισσότερα γλυκά της κουζίνας έχουν σαν βάση το μέλι, την κανέλλα και τους περίφημους χουρμάδες. Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά είναι η Assida που μοιάζει με πουτίγκα από σιμιγδάλι ή αλεύρι και περιχύνεται με μέλι και λάδι.

Το κρασί της Τυνησίας έχει ξεκινήσει να βρίσκει τους αποδέκτες του σε παγκόσμιο επίπεδο και παρόλο που το ποτό δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα, υπάρχει παραγωγή κρασιού που συνοδεύει εξαιρετικά τα παραδοσιακά πιάτα όπως το Haut Mornag και το Koudiat.

 

Please follow and like us: