
Ωτία, ένα από τα Ποντιακά γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Προσφέρονται ως γλύκισμα, κυρίως σε γάμους και βαφτίσεις. Το όνομα τους προέκυψε από το χαρακτηριστικό τους σχήμα, που μοιάζει με αυτιά (αρχ. ώτα).
«Ομνέζ’νε με τ’ ωτίν τ’ αθρωπί και για τ’ ατό λέγν’ατα ωτία»
Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα τη λατρεύεις! Η περιουσία της Ποντιακής κουζίνας είναι σαν ένας «θησαυρός» που διαφυλάσσεται από τους Πόντιους αβίαστα. Αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που «έφεραν» μαζί από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν…
Οι συνταγές των Ποντίων περνάνε από στόμα σε στόμα. Ακόμη και οι νεότεροι γνωρίζουν αλλά και συνεχίζουν να τις διαφυλάττουν. Συνταγές αγαπητές και αρκετά διαδεδομένες, σώζονται μέχρι και σήμερα με την Ποντιακή τους ονομασία. Για παράδειγμα τα «ωτία» που σημαίνει «αυτιά»…
Η παρακάτω συνταγή για ωτία δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει. Η ζύμη τους είναι πανεύκολη και η επιτυχία τους σίγουρη.
* Τα ωτία μπορούμε να τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Πηγή : lelevose
8 αυγά |
2 γιαουρτάκια αγελαδινά |
1 φλιτζάνι γάλα |
1 φλιτζάνι σπορέλαιο |
3 φλιτζάνι ζάχαρη |
3 βανίλιες |
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του |
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 κουταλάκι του γλυκού, μαγειρική σόδα |
1 κουταλάκι του γλυκού, |
αλάτι |
Κάντε το σχόλιο σας εδω
Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί