ΚουζινοΜαγειρέματα

Κέικ λεμόνι

Σελιδοδείκτης

PRINT

DELICIOUS

Περιγραφή

Με έμπνευση από την Μεγάλη Ελλάδα

Υπάρχουν πάνω από εξήντα ποικιλίες λεμονιού, συμπεριλαμβανομένων γλυκών λεμονιών και λάιμ. Ένας θρύλος λέει ότι τα καλύτερα λεμόνια προέρχονται από το ιταλικό νησί της Σικελίας. Αυτός είναι ο λόγος που δίνουν ένα μικρό αφιέρωμα στη γη που αγαπήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και φτιάχνουμε ένα κέικ λεμόνι!

Από τον 8ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες άρχισαν να κατοικούν σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος των ακτών της νότιας Ιταλίας κοντά στα ποτάμια και τις πηγές της σημερινής Καλαβρίας, της Καμπανίας, της Απουλίας και των νοτιοανατολικών Σικελικών νησιών. Ακόμη και σήμερα, η περιοχή αυτή ονομάζεται Μεγάλη Ελλάδα. Οι αρχαίοι ίδρυσαν πολλές πόλεις εκεί. Υποθέτω ότι εκτός από πανέμορφα τοπία, αρχαίους ναούς και τέχνη, η Σικελία είναι παρόμοια με την Ελλάδα από τα πολυάριθμα λεμονιές που αναπτύσσονται σε όλο το νησί.

Ψωμί ή Κέικ Λεμόνι

Το κέτο κέικ λεμόνι ή ίσως λεμονόψωμο μυρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε κέικ λεμονιού! Ένα από αυτά τα τυπικά Μεσογειακά κέικ που απλά θέλει να μοιάζει με ψωμί. Εφόσον εξακολουθώ να λαμβάνω αιτήματα για περισσότερες συνταγές ψωμιού στην κετογονική δίαιτα, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το εκπληκτικό κόσμημα της Μεσογειακής κουζίνας.

Αισθάνομαι ότι αυτό το κέτο κέικ λεμόνι θα κερδίσει αμέσως τις καρδιές σας. Δεδομένου ότι το λεμόνι είναι ένα από αυτά τα σπάνια φρούτα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κετογονική διατροφή, σκέφτηκα γιατί να μην τον δώσω κάποια περισσότερη προσοχή; Πολύ πιο υγιεινό, νόστιμο και δροσιστικό για κάποιον που ίσως χρειαστεί μια ή δύο φέτες για να έχει κάτι γλυκό. Ιδανικό για αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορείτε να απολαύσετε μια φέτα μετά το κέτο γεύμα σας!

Recipe by Roberta Kapsalis

Διατροφική Αξία

Θερμίδες 170
Λιπαρά17gr22%
Πρωτεΐνη3gr6%
Υδατάνθρακες 3gr1%

Συστατικά

120 γρ. βούτυρο
230 γρ. ξινόκρεμα ή κατσικίσιο γιαούρτι
6 αυγά
6 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. της σούπας Στέβια
1/3 κουτ. του γλυκού αλάτι
100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
3 κουτ. της σούπας νιφάδες καρύδες
1 κουτ. της σούπας ψύλλιο
1 κουτ. της σούπας τσία σπόροι (chia seeds)
1 κουτ. του γλυκού σόδα
3 κουτ. της σούπας ξύσμα λεμονιού
Σιρόπι
1 οργανικό λεμόνι
2 κουτ. του γλυκού Στεβια
1 κουτ. της σούπας εκχύλισμα βανίλλιας
1 κλαράκι κανέλλα
200 ml νερό
* Κάντε κλικ στο συστατικό για να επιλέξετε ένα

Directions

1
Βάλτε το βούτυρο μαζί με την στέβια και χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ αναμίξετε μέχρι να ομογενοποιηθεί . Προσθέστε την ξινή κρέμα και τον χυμό λεμονιού και συνεχίστε να ανακατεύετε. Ξεκινήστε να προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά.
2
Συνδυάστε το αλεύρι αμυγδάλου, τις νιφάδες καρύδας, την σόδα ψησίματος και το ψύλλιο σε ένα μπόλ. Προσθέστε αυτό το μείγμα στο μείγμα του βουτύρου και αυγών, κουτάλια προς κουταλιά και συνεχίστε την ανάμειξη
3
Όταν η ζύμη είναι καλά αναμειγμένη, προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Στο τέλος, προσθέστε τους σπόρους τσία και ανακατέψτε σιγά-σιγά με μια σπάτουλα
4
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160ºC. Βουτυρώστε ένα καλούπι ψωμιού μήκους 24 εκατοστών και ρίξτε τη ζύμη μέσα. Ψήστε το στον φούρνο για 45 λεπτά. Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνο καθόλου. Μετά τα 45 λεπτά, μειώστε τη θερμοκρασία στους 120ºC και ψήστε για άλλα 15 λεπτά
5
Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι. Κόψτε 1 λεμόνι σε πολύ λεπτέ φέτες, τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την στέβια, το κλαράκι κανέλας, το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό. Φέρτε το σε βρασμό και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά
6
Όταν το κέικ ψηθεί, προσεκτικά, κουταλιά προς κουταλιά, ρίχνουμε το σιρόπι πρώτα γύρω στις άκρες και το υπόλοιπο στη μέση