ΚουζινοΜαγειρέματα

31 Ιουλίου 2018

Specialty Coffee; Τι είναι;

Avatar Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Έχεις βαρεθεί να ακούς για specialty coffee, αλλά δεν καταλαβαίνεις το λόγο; Ήρθε η ώρα να σου εξηγήσουμε!

Με τον όρο Speciality Coffee εννοούμε ποικιλίες καφέ που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται κάτω από τις πιο ιδανικές κλιματικές συνθήκες.

Τα χρόνια πέρασαν και από το 1994 speciality θεωρείται ο καφές εκλεκτής ποιότητας που προέρχεται από εξαιρετικούς κόκκους, που μεγαλώνει αποκλειστικά σε ιδανικές συνθήκες κλιματολογικής καλλιέργειας.

Προσφέρει χαρακτηριστικές γεύσεις εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργείται.
Γευστικά ένας καφές Speciality πρέπει να αποσπά βαθμολογία πάνω από 80 βαθμούς στη φόρμα βαθμολογίας του CoE (Cup of Excellence).

Αξιολογούμενος για τη μοναδικότητά του, πρέπει να συνδυάζει ή να αναδεικνύει πρωτεύοντα γευστικά χαρακτηριστικά (γλυκάδα, οξύτητα, σώμα, τελείωμα, ισορροπία, άρωμα), καθώς και να διευρύνει τα δευτερεύοντα (σοκολάτα, βανίλια, καραμέλα, αμύγδαλο, φρεσκοψημένο αμύγδαλο, ζαχαροκάλαμο, φρούτα του δάσους, λεμόνι, τροπικά φρούτα, μπαχαρικά, γη, μούρα).

Ταυτόχρονα είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους εξειδικευμένους barista που γνωρίζουν πώς να αναδείξουν την πολύπλοκη γεύση του.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σύνθετη μπορεί να γίνει η αξιολόγηση του καφέ, αρκεί να σκεφτούμε πως πάνω από 700 ιχνοστοιχεία του καφέ έχουν σχέση με το άρωμα και τη γεύση του. Σχεδόν τα διπλάσια από αυτά του κρασιού…

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του Speciality Coffee έγινε ένας από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων με το 42% των καταναλωτών καφέ στις Η.Π.Α. να τον προτιμούν!