ΚουζινοΜαγειρέματα

3 Μαΐου 2020

Δίαιτα των Μονάδων – Κανόνες

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Λίγα λόγια για την δίαιτα-Κανόνες για την Δίαιτα των Μονάδων

Λίγα λόγια για την -Κανόνες

Πριν αρκετά χρόνια έφτασε στα χέρια μου,από μια πελάτισσα του μπαμπά μου,μια πολύ ενδιαφέρουσα δίαιτα.Ψάχνοντας στο ίντερνετ διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια παραλλαγή των weight wachers και Jigsaw unit diet Μετά από τα αποτελέσματα που είδα σε μένα αποφάσισα να την μοιραστώ με εσάς.Επίσης θα ήθελα να γνωρίζετε ότι είναι αποδεκτή και την χρησιμοποιούν πολλών ειδικοτήτων ιατροί.Πρόκειται για μια πολύ εύκολη δίαιτα-διατροφή που σου επιτρέπει να τρως μεγάλη ποικιλία φαγητών .Αυτό που «απαγορεύεται» στην δίαιτα μας είναι τα τυποποιημένα προϊόντα και τα φαγητά/γλυκά με πολλά συστατικά.

Στην δίαιτα των μονάδων λοιπόν όπως το λέει και η ίδια η λέξη μετράμε μονάδες.Ημερησίως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 6 ή 7 μονάδες(για συνολική απώλεια μέχρι 12 κιλά 6,για περισσότερα κιλά 7 μονάδες) και οι άντρες 7 ή 8 (για συνολική απώλεια μέχρι 12 κιλά 7, για περισσότερα κιλά 8 μονάδες) .

Περισσότερα κιλά , περισσότερες μονάδες! Ο λόγος: Ένας οργανισμός με περισσότερα κιλά είναι συνηθισμένος σε περισσότερο φαγητό. Αν λοιπόν απότομα μειώσουμε την ποσότητα, ο οργανισμός μας άμεσα θα χάσει μεν, σύντομα όμως θα μπει σε άμυνα αποθηκεύοντας !

Αν κάποια στιγμή κολλήσει η ζυγαριά, αρχικά διαφοροποιούμε τη διατροφή μας και αν δεν κατεβαίνει τότε απλά μειώνουμε 1 μονάδα ημερησίως,αλλά ποτέ δεν πέφτουμε κάτω από τις 5! Μονάδα=υλικό στην δίαιτα μας. Μόνο που όλα τα τρόφιμα δεν έχουν μονάδες. Υπάρχουν και ελεύθερα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα μέσα στην μέρα ώστε να ξεγελάμε την πείνα μας. Τι κάνουμε λοιπόν; Τίποτα παραπάνω από το να μετράμε σωστά κάθε υλικό με μονάδα που βάζουμε στο φαγητό μας!

Βασικοί κανόνες δίαιτας

Ημερησίως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 6-7 μονάδες (για συνολική απώλεια μέχρι 12 κιλά 6,για περισσότερα κιλά 7 μονάδες) και οι άντρες 7-8 (για συνολική απώλεια μέχρι 12 κιλά 7, για περισσότερα κιλά 8 μονάδες) .

 • Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να ακολουθήσουν την δίαιτα των μονάδων καταναλώνοντας ημερησίως 6-8 μονάδες ανάλογα τις ανάγκες(ηλικία μωρού και ανάγκη για γάλα).σημείωση:Πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.
 • Η συντήρηση διαρκεί όσο χρόνο μας πήρε για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος και με κατανάλωση 9 μονάδων ημερησίως (πχ 1 μήνας δίαιτας=1 μήνας συντήρηση).
 • Πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την μέρα.
 • Κάθε τρόφιμο/υλικό αντιστοιχεί σε 0 ή 1 μονάδα.Τις ελεύθερες τροφές (0 μονάδες) τις καταναλώνουμε οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.
 • Στην δίαιτα των μονάδων δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα εκτός από ότι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη.Πάντα όμως τρώμε με μέτρο.
 • Όλες τις τροφές με μονάδα θα πρέπει να τις καταναλώνουμε εντός 1 ώρας αλλιώς θα πρέπει να τις μετρήσουμε ξανά(πχ καφές με γάλα και γλυκαντικό=1 μονάδα.Αν καταναλωθεί μετά την 1 ώρα είναι 2 μονάδες).
 • Το λάδι μετριέται ανά είδος σε κάθε γεύμα. Ωμό=1 μονάδα,τηγανητό=1 μονάδα,ψητό=1 μονάδα κλπ(πχ φάμε πατάτες τηγανητές με σαλάτα θα μετρήσουμε 1 μονάδα για το λάδι που τηγανίσαμε τις πατάτες και άλλη 1 για το ωμό της σαλάτας).

Όλα τα ελεύθερα φρούτα(χωρίς μονάδα) καταναλώνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αρκεί να είναι ένα είδος την φορά αλλιώς θα χρεωθούμε από 1 μονάδα για κάθε φρούτο.Διαφορετικό φρούτο μπορούμε να φάμε αφού περάσουν 2 ώρες.(πχ 1 πορτοκάλι=0 μονάδες.1 πορτοκάλι+1 μήλο=2 μονάδες).  Τα ακόλουθα φρούτα είναι διαφορετικές ποικιλίες αλλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Άρα δεν μετράνε ξεχωριστά:

1)Δαμάσκηνο-βανίλια
2)Ροδάκινο-γερμάς-νεκταρίνι
3)Κεράσι-βύσσινο

 • Όλα τα ελεύθερα λαχανικά(χωρίς μονάδες) καταναλώνονται και σε συνδυασμό μεταξύ τους χωρίς τον περιορισμό των φρούτων.
 • Τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν πολλά συστατικά ,δεν μπορούν να υπολογιστούν οπότε δεν τα καταναλώνουμε.
 • Φροντίζουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή τρώγοντας από όλες τις κατηγορίες τροφών.Όσπρια,λαδερά,πρωτεΐνη,λαχανικά,γαλακτοκομικά και φρούτα και δεν κρατάμε πολλές μονάδες για το βράδυ που το γεύμα μας θα πρέπει να είναι ελαφρύ
  Η δίαιτα των μονάδων επιτρέπει την κατανάλωση κάποιων «παχυντικών» φαγητών,σνακ και γλυκών,καλό όμως είναι να υπάρχει ένα μέτρο.
 • Περιορισμό στην ποσότητα έχουν : Ζάχαρη, Αλεύρι & Αλκοόλ.