18 Ιανουαρίου 2019

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

    ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Το γαϊδουράγκαθο ή κουφάγκαθο αλλά και αγκάβατος, φέρει την επιστημονική ονομασία σίλυβος ο μαριανός, ονομασία που οφείλεται στη λαϊκή πρόληψη ότι οι λευκές κηλίδες των φύλλων του προέκυψαν από τις σταγόνες γάλακτος της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν πάνω τους. Στο «σίλυβον» αναφέρεται και ο Διοσκουρίδης ως εξής: «άκανθά εστι πλατεία φύλλα έχουσα, χαμαιλέοντι όμοια τω λευκώ. ‘Ητις αρτιφυής εσθίεται εφθή συν ελαίω και αλσί, της […]

Διαβάστε περισσότερα

18 Ιανουαρίου 2019

Βαλεριάνα η φαρμακευτική (Valeriana officinalis)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Από τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε εντοπιστεί n δράση της Βαλεριάνας ως χαλαρωτικού και ηρεμιστικού. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται, τον 1o αιώνα μ. Χ . , στο φυτό με τη χαρακτηριστική δυσοσμία. Στο Μεσαίωνα, πάλι, η Βαλεριάνα ήταν γνωστή ως «πανάκεια», λόγω των πολλών θεραπευτικών της δράσεων και ιδιαίτερα για τη χρήση της ως αντιεπιληπτικό. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Πρόκειται για μία πολυετή πόα, […]

Διαβάστε περισσότερα

18 Ιανουαρίου 2019

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

  Δροσιστικός, αρωματικός, πανέμορφος, ο Βασιλικός έχει κερδίσει επάξια την καλύτερη θέση στον κήπο και στην κουζίνα   ΜΥΘΟΣ Γεννημένη στην Ινδία , η όμορφη Τούλσι (στα ινδικά ο Βασιλικός), όπως και η αρχαιοελληνική Δάφνη, μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό για να γλιτώσει από τον έρωτα του θεού Βισνού. Σήμερα, στην Ινδία , είναι το ιερό φυτό των ινδουιστών […]

Διαβάστε περισσότερα

17 Ιανουαρίου 2019

Αγκινάρα (Cynara scolymus)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

‘Evα φυτό που το προστατεύουν τα αγκάθια του – ένα πολύτιμο φάρμακο χωρίς παρενέργειες   ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η τεράστια αξία της αγκινάρας ήταν γνωστή από την αρχαία Ελλάδα αλλά και τη Ρώμη. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο στα τυροκομεία για την πήξη του γάλακτος. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η αγκινάρα είναι ιθαγενές φυτό της Μεσογείου και καλλιεργείται σ’ ολόκληρη την […]

Διαβάστε περισσότερα

12 Ιανουαρίου 2019

Αγγελική (Angelica archangelica)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

  APXAΙOTHTA Η αγγελική από τα πολύ παλιά χρόνια θεωρείτο πολύτιμο φαρμακευτικόφυτό. Μάλιστα, επειδή ή τα αποτελέσματα της χρήσης της ήταν θεαματικά,κατά το Μεσαίωνα της δόθηκε το όνομα αρχαγγελική και χρησιμοποιείτοσε διάφορες λειτουργικές τελετές, αφού μόνο με έργο του … Θεού μπορούσενα συγκριθεί η δράση της.   ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η αγγελική είναι ποώδες πολυετές φυτό της […]

Διαβάστε περισσότερα

13 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικα Δεντράκια από Brownie

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Δεν χρειάζεστε ειδικά κουπάτ για να φτιάξετε αυτά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Απλά φτιάξτε τα brownies με αυτή τη συνταγή, και στη συνέχεια κόψτε τα σε τρίγωνα κομμάτια. Επικαλύψτε τα με Γλάσο (συνταγή εδώ) που θα χρωματίσετε σε πράσινο χρώμα ή ότι άλλο σας αρέσει και γαρνίρετε με πολύχρωμη τρούφα. Για τη βάση, θα χρησιμοποιήσετε κόκκινα ζαχαρωτά […]

Διαβάστε περισσότερα

6 Δεκεμβρίου 2018

Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου. «Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και […]

Διαβάστε περισσότερα

4 Δεκεμβρίου 2018

Ο λόγος που οι φακές συνδυάζονται τέλεια με το ρύζι δεν είναι μόνο γευστικός

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Tα διατροφικά οφέλη του συνδυασμού Οι φακές με ρύζι αποτελούν όχι μόνο ένα γευστικό συνδυασμό αλλά προσφέρουν  και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά εφοδιάζει τον οργανισμό με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας – σχεδόν ισάξια του κρέατος – που είναι απαραίτητη σε όσους είναι χορτοφάγοι ή νηστεύουν. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για […]

Διαβάστε περισσότερα

27 Σεπτεμβρίου 2018

Τι μπορεί να πάθεις από μία πατάτα που έχει πρασινίσει

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν Σε όλους έχει συμβεί να έχει αγοράσει πατάτες και αυτές να έχουν φυτρώσει ή να έχουν πρασινίσει στην εξωτερική επιφάνεια. Οι περισσότεροι το αγνοούμε και τις χρησιμοποιούμε κανονικά. Τώρα οι επιστήμονες έρχονται και μας προειδοποιούν ότι η συνήθης πρακτική να κόβουμε το κομμάτι που έχει αλλοιωθεί και να μαγειρέψουμε την υπόλοιπη πατάτα, είναι […]

Διαβάστε περισσότερα

24 Σεπτεμβρίου 2018

5 λόγοι που πρέπει να τρώμε γιαούρτι

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Τα οφέλη είναι πολλά Τα οφέλη του γιαουρτιού είναι πάρα πολλά και δεν είναι γνωστά σε όλους. Περιέχει ασβέστιο και διάφορες πρωτεΐνες, όπως και «καλά» βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία πρωτίστως του εντέρου αλλά και του ανοσοποιητικού. Επίσης κάνουν καλό στην πέψη των τροφών και ενώ μπορούν να δράσουν και ως αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι […]

Διαβάστε περισσότερα

Posts navigation