6 Ιουνίου 2019

Βινεγκρέτ

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Η λέξη είναι γαλλική και υποδεικνύει μια σάλτσα που περιέχει ξύδι (vinaigre στα γαλλικά). Τα βασικά συστατικά της είναι : ξύδι, λάδι και αλάτι. Μπορεί να περιέχει και αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται για να γαρνίρει σαλάτες, πιάτα με βραστά λαχανικά και πιάτα με ψαρικά ή κρέατα. Οι συνήθεις αναλογίες είναι 3 μέρη λάδι και […]

Διαβάστε περισσότερα

6 Ιουνίου 2019

Αρσενικό

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Αρσενικό, εκτός από το Δηλητήριο, λέγεται ένα τυράκι που φτιάχνεται στη Νάξο και στη Σίκινο, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιείται ίση ποσότητα γάλακτος και ορού γάλακτος.

Διαβάστε περισσότερα

6 Ιουνίου 2019

Άμυλο

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Το άμυλο είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια γλυκόζης, που ενώνονται με τον αποκαλούμενο «γλυκοζιτικό δεσμό» και σχηματίζουν σπειροειδή και διακλαδισμένη αλυσίδα. Συναντάται σε μορφή αμυλοκόκκων οι οποίοι περιλαμβάνουν την αμυλόζη (πολλά μόρια γλυκόζης σε ευθεία διάταξη) και την αμυλοπηκτίνη (πολλά μόρια γλυκόζης σε διακλαδισμένη διάταξη). Το άμυλο αποτελεί αποταμιευτικό πολυσακχαρίτη των φυτών, και διασπώμενο αποδίδει μόρια γλυκόζης τα οποία […]

Διαβάστε περισσότερα

6 Ιουνίου 2019

Σάκε

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Το σάκε είναι οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι. Η λέξη σάκε στα ιαπωνικά μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδους οινοπνευματώδες ποτό, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποτό Νιχονσου (日本酒). Έχει χρώμα χλωμό χρυσό και είναι ελαφρώς γλυκό, με γεύση που μοιάζει με κεράσι. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 18 με 20 %. Η πρώτη εμφάνιση του σάκε χρονολογείται περίπου στο […]

Διαβάστε περισσότερα

6 Ιουνίου 2019

Καρασούμι

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Το Καρασούμι είναι ένα φαγώσιμο προϊόν που παρασκευάζεται από αλατισμένα και αποξηραμένα στον ήλιο αυγά κέφαλου. Είναι παρόμοιο με το ελληνικό αυγοτάραχο. Το καρασούμι θεωρείται σπάνιο έδεσμα στην Ιαπωνία και τρώγεται με την συνοδεία Σάκε. Μία από της σπεσιαλιτέ του Ναγκασάκι είναι καρασούμι με αλατισμένα αυγά αχινού και κονοβάτα (ζυμωμένα εντόσθια ψαριού). Επίσης η Πόλη Τουνγκάνγκ στην Ταϊβάν παράγει καρασούμι άριστης ποιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

5 Ιουνίου 2019

Αβγοτάραχο

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Το αβγοτάραχο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, το οποίο διαθέτει φανατικούς λάτρεις ανά τον κόσμο. Είναι τα αυγά του θηλυκού Κέφαλου ή «Μπάφας». Τα γεννά από τις αρχές του Αυγούστου ως τα μέσα του Οκτώβρη. Δύσκολο προϊόν στην κατεργασία του αφού χρειάζεται 7-8 στάδια προτού παραδοθεί στον καταναλωτή: (αλάτισμα, πλύσιμο, πλύσιμο, καλούπωμα, […]

Διαβάστε περισσότερα

18 Ιανουαρίου 2019

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

    ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Το γαϊδουράγκαθο ή κουφάγκαθο αλλά και αγκάβατος, φέρει την επιστημονική ονομασία σίλυβος ο μαριανός, ονομασία που οφείλεται στη λαϊκή πρόληψη ότι οι λευκές κηλίδες των φύλλων του προέκυψαν από τις σταγόνες γάλακτος της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν πάνω τους. Στο «σίλυβον» αναφέρεται και ο Διοσκουρίδης ως εξής: «άκανθά εστι πλατεία φύλλα έχουσα, χαμαιλέοντι όμοια τω λευκώ. ‘Ητις αρτιφυής εσθίεται εφθή συν ελαίω και αλσί, της […]

Διαβάστε περισσότερα

18 Ιανουαρίου 2019

Βαλεριάνα η φαρμακευτική (Valeriana officinalis)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Από τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε εντοπιστεί n δράση της Βαλεριάνας ως χαλαρωτικού και ηρεμιστικού. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται, τον 1o αιώνα μ. Χ . , στο φυτό με τη χαρακτηριστική δυσοσμία. Στο Μεσαίωνα, πάλι, η Βαλεριάνα ήταν γνωστή ως «πανάκεια», λόγω των πολλών θεραπευτικών της δράσεων και ιδιαίτερα για τη χρήση της ως αντιεπιληπτικό. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Πρόκειται για μία πολυετή πόα, […]

Διαβάστε περισσότερα

18 Ιανουαρίου 2019

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

  Δροσιστικός, αρωματικός, πανέμορφος, ο Βασιλικός έχει κερδίσει επάξια την καλύτερη θέση στον κήπο και στην κουζίνα   ΜΥΘΟΣ Γεννημένη στην Ινδία , η όμορφη Τούλσι (στα ινδικά ο Βασιλικός), όπως και η αρχαιοελληνική Δάφνη, μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό για να γλιτώσει από τον έρωτα του θεού Βισνού. Σήμερα, στην Ινδία , είναι το ιερό φυτό των ινδουιστών […]

Διαβάστε περισσότερα

Posts navigation