6 Ιουνίου 2019

Βινεγκρέτ

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

Η λέξη είναι γαλλική και υποδεικνύει μια σάλτσα που περιέχει ξύδι (vinaigre στα γαλλικά). Τα βασικά συστατικά της είναι : ξύδι, λάδι και αλάτι. Μπορεί να περιέχει και αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται για να γαρνίρει σαλάτες, πιάτα με βραστά λαχανικά και πιάτα με ψαρικά ή κρέατα. Οι συνήθεις αναλογίες είναι 3 μέρη λάδι και 1 μέρος ξύδι. Τα υλικά πρέπει να γαλακτωματοποιηθούν τέλεια και να μην διαχωρίζονται. Το λάδι που χρησιμοποιείται δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα ελαιόλαδο. Το ξύδι μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους (από κρασί, μηλόξιδο, βαλσάμικο), χρησιμοποιούνται όμως και χυμοί όξινων φρούτων (λεμόνι, πορτοκάλι) αλλά και κρασί ή σέρυ. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και κάποιος γαλακτωματοποιητής, όπως κρόκοι αυγών ή μουστάρδα.
Αν η σάλτσα περιέχει λεμόνι αντί για ξύδι, τότε ονομάζεται citronette, όρος που δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα