ΚουζινοΜαγειρέματα

18 Ιανουαρίου 2019

Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)

Avatar Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

 

 

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Το γαϊδουράγκαθο ή κουφάγκαθο αλλά και αγκάβατος, φέρει την επιστημονική ονομασία σίλυβος ο μαριανός, ονομασία που οφείλεται στη λαϊκή πρόληψη ότι οι λευκές κηλίδες των φύλλων του προέκυψαν από τις σταγόνες γάλακτος της Παρθένου Μαρίας που έπεσαν πάνω τους. Στο «σίλυβον» αναφέρεται και ο Διοσκουρίδης ως εξής: “άκανθά εστι πλατεία φύλλα έχουσα, χαμαιλέοντι όμοια τω λευκώ. ‘Ητις αρτιφυής εσθίεται εφθή συν ελαίω και αλσί, της δε ρίζης ο οπός όσον ολκή ποθείς συν μελικράτω , εμέτους κινεί”.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Το γαϊδουράγκαθο είναι αυτοφυές στα βραχώδη, ξηρά και ακαλλιέργητα εδάφη της Ευρώπης, αλλά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό. Είναι ισχυρό διετές φυτό, με στέλεχος που φθάνει μέχρι και 1,5 μ. ύψος, φύλλα λεία με μυτερά αγκάθια, λαμπρό πράσινο χρώμα στην κάτω επιφάνεια, λευκές γραμμές στην πάνω, και άνθη έντονα κόκκινα ή Βυσσινιά.


ΣΥΛΛΟΓΗ

Από το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιούνται τα κεφάλια των ανθέων που συλλέγονται τους καλοκαιρινούς μήνες την εποχή άνθισης του και οι σπόροι στο τέλος του καλοκαιριού.


ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται στο γαϊδουράγκαθο είναι η σημαντικότατη όπως αποδείχθηκε σιλυμαρίνη, η οποία εντοπίζεται στους σπόρους και, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία νοσημάτων του συκωτιού. Στη Γερμανία η ουσία αυτή χορηγείται για τη θεραπεία της κίρρωσης του ήπατος αλλά και της ηπατίτιδας με μεγάλη επιτυχία. Ακόμη το γαϊδουράγκαθο περιέχει πικρές ουσίες και πολυακετυλένια. Παραδοσιακά το φυτό χρησιμοποιείτο για την
αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος στις λεχώνες. Ακόμη χρησιμοποιείτο Βρασμένο ως τονωτικό (όπως και η αγκινάρα) όταν υπήρχε έλλειψη λαχανικών. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ασθένειες του συκωτιού αλλά και για την ανανέωση των κυττάρων του. Ηπατίτιδα, ίκτερος, καταπόνηση από κατάχρηση αλκοόλ ή από χημειοθεραπεία αντιμετωπίζονται από τη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική με το γαϊδουράγκαθο.

Πατήστε εδώ και δείτε περισσότερα Άρθρα για Βότανα που σας ενδιαφέρουν!

Διαβάστε περισσότερα για το Γαϊδουράγκαθο στο Βικιπαίδεια

Πηγή Άρθρου:
Βοτανοπρακτική - Φυτοθεραπεία
Φύση & Υγεία