18 Ιανουαρίου 2019

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

 

Δροσιστικός, αρωματικός, πανέμορφος, ο Βασιλικός έχει κερδίσει επάξια την καλύτερη θέση στον κήπο και στην κουζίνα

 

ΜΥΘΟΣ

Γεννημένη στην Ινδία , η όμορφη Τούλσι (στα ινδικά ο Βασιλικός), όπως και η αρχαιοελληνική Δάφνη, μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό για να γλιτώσει από τον έρωτα του θεού Βισνού. Σήμερα, στην Ινδία , είναι το ιερό φυτό των ινδουιστών και των Κρίσνα. Από την Ινδία, πριν από 4.000 χρόνια, ο Βασιλικός ταξίδεψε στην
Αφρική, την Αίγυπτο , την αρχαία Ελλάδα και τέλος στην Ευρώπη. Στη Δυτική Αφρική οι ιθαγενείς τον χρησιμοποιούσαν ως εξαιρετικό αντιπυρετικό φάρμακο και οι Αιγύπτιοι μαζί μ ε το μύρο και το λιβάνι ως πρώτη ύλη στο βαλσάμωμα :των νεκρών Φαραώ. Για τους Ρωμαίους υπήρξε το έμβλημα των ερωτευμένων, ενώ ο Απίκιος διασώζει μαγειρική συνταγή από μπιζέλια με σάλτσα Βασιλικού.
Ακόμη και σήμερα, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, το φυτό θεωρείται σύμβολο της αγάπης και οι νεαρές κοπέλες συνηθίζουν ν α προσφέρουν στους αγαπημένους τους κλωνάρια βασιλικού. Για την Ορθοδοξία ο βασιλικός έχει ιδιαίτερη αξία και θεωρείται το ιερό φυτό που βοήθησε με το άρωμά του την Αγία Ελένη να ανακαλύψει τον τίμιο Σταυρό.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διακοσμητικές ποικιλίες βασιλικού με διαφορετικό χρωματισμό, μέγεθος και υφή φύλλου (σγουρός βασιλικός) αλλά και άρωμα καλλιεργούνται εύκολα με σπόρους σε κήπους και γλάστρες.
Στην Ελλάδα ευδοκιμεί ένα είδος Βασιλικού, ο αθάνατος, ο οποίος
διατηρείται δροσερός και πράσινος ακόμη και το χειμώνα.


ΣΥΛΛΟΓΗ-ΑΓΟΡΑ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Ο χρυσός κανόνας για να απολαύσετε το μέγιστο της γεύσης και του αρώματος του βασιλικού είναι να τον κόψετε φρέσκο, λίγα λεπτά πριν τον μαγειρέψετε. Αν θέλετε να τον αποξηράνετε, καλό είναι να τον συλλέξετε νωρίς το πρωί ή το δειλινό, πριν ανθίσει το φυτό και χάσουν τα φύλλα το άρωμά τους. Αποξηραίνετε τα φύλλα του σε δροσερό μέρος, πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και διατηρήστε τα σε κουτί ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα φύλλα Βασιλικού μέσα σε λάδι για 4-5 ημέρες. Επίσης, αν ζεματιστούν, τα φύλλα του βασιλικού διατηρούνται και στην κατάψυξη. Αν αγοράσετε Βασιλικό, προτιμήστε τα μικρά
φρέσκα σακουλάκια ή Βαζάκια με τριμμένα φύλλα, τα οποία και πρέπει να διατηρείτε μακριά από τον ήλιο.


ΛΑΪΚΗ IATPIKH – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Βασιλικός περιέχει πτητικά έλαια και τερπένια. Ο Διοσκουρίδης τον συνιστούσε κατά της δυσουρίας. Παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκαν πολτοποιημένα φύλλα του για το τσίμπημα της σφήκας, των κουνουπιών και του σκορπιού. Το αφέψημά του είναι χωνευτικό και καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων. Το εκχύλισμα του Βασιλικού ανακουφίζει από τις στοματίτιδες και τις άφτρες, επίσης από τις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, τις ναυτίες του αεροπλάνου και της εγκυμοσύνης. Οι λεχώνες συνηθίζουν να μασούν φύλλα βασιλικού για να έχουν άφθονο γάλα. Τα ξερά, τριμμένα φύλλα του συνιστώνται στη χρόνια ρινίτιδα και την ιγμορίτιδα. Τέλος, ευρύτατα χρησιμοποιείται
και στην αρωματοθεραπεία.


♦ Tips ♦

  • Με το σκόρδο, την παρμεζάνα και τον κουκουναρόσπορο, ο βασιλικός είναι η ψυχή για σάλτσα μακαρονάδας.
  • Συνδυάζεται άριστα με φρέσκα λαχανικά, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
  • Στην Ιταλία, με βασιλικό παρασκευάζουν το «πέστο αλά τζενοβέζε» (σάλτσα για μακαρόνια), καθώς και τη σάλτσα βέρντε, που συνοδεύει βραστές πατάτες, ζυμαρικά αλλά και φρέσκα φασολάκια.
  • Επίσης, οι Ιταλοί γείτονες μας τον συνδυάζουν με μοτσαρέλα, μυζήθρα, ξινοτύρι ή άλλο μαλακό τυρί και μερικές σταγόνες καλής ποιότητας ξύδι.
  • Στην Κρήτη, παλαιότερα, τύλιγαν ντολμάδες με τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού
Πατήστε εδώ και δείτε περισσότερα Άρθρα για Βότανα που σας ενδιαφέρουν! 

Διαβάστε περισσότερα για τον Βασιλικό στο Βικιπαίδεια

Πηγή Άρθρου:
Βοτανοπρακτική - Φυτοθεραπεία
Φύση & Υγεία