17 Ιανουαρίου 2019

Αγκινάρα (Cynara scolymus)

Δημοσιεύθηκε από ΚουζινοΜαγειρέματα

‘Evα φυτό που το προστατεύουν τα αγκάθια του –
ένα πολύτιμο φάρμακο χωρίς παρενέργειες

 

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η τεράστια αξία της αγκινάρας ήταν γνωστή από την αρχαία Ελλάδα αλλά και τη Ρώμη. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο στα τυροκομεία για την πήξη του γάλακτος.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η αγκινάρα είναι ιθαγενές φυτό της Μεσογείου και καλλιεργείται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, σε αργιλώδη κυρίως
εδάφη. Ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων όπως και το γαϊδουράγκαθο, το μαρούλι, το ραδίκι κ.ά.
Το φυτό φθάνει σε ύψος 1,5 μ., έχει στέλεχος όρθιο, διακλαδισμένο, φύλλα αγκαθωτά σαν του γαϊδουράγκαθου, με χρώμα πράσινο
και γκριζωπό. Ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα άνθη της
φύονται στις άκρες των Βλαστών και έχουν σχήμα σφαιρικό,
σαν μικρά κεφαλάκια (γι ‘ αυτό ονομάζονται
κεφαλίδες). Η ανθοδόχη είναι σαρκώδης και τα εξωτερικά φύλλα
του άνθους (σέπαλα) καταλήγουν σε αγκάθια.


ΣΥΛΛΟΓΗ – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 

Από την αγκινάρα χρησιμοποιούνται οι ανθοφόρες κεφαλές, που συλλέγονται στις αρχές του καλοκαιριού, τα φύλλα και η ρίζα. Στη χώρα μας καλλιεργούνται δύο κυρίως ποικιλίες: οι αργίτικες και οι πολίτικες. Την εποχή της συγκομιδής συλλέγονται πρώτα οι μεγαλύτερες, στη συνέχεια αυτές με τις μέτριες διαστάσεις και στο τέλος οι πολύ μικρές, που μπορούν να διατηρηθούν καθαρισμένες μέσα σε λάδι ή ξίδι.


ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Όλο το φυτό περιέχει τη σεσκιτερπενική λακτόνη κυανοπικρίνη και ινουλίνη. Τα φύλλα κυρίως περιέχουν και την πικρή και αρωματική ουσία κυναρίνη που είναι ευεργετική για το
συκώτι, καθώς και τανίνες και φλαβονοειδή. Η αγκινάρα είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό λαχανικό, ένας πραγματικός θησαυρός της φύσης. Οι ουσίες που περιέχει την κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματική για τις παθήσεις του συκωτιού, τη χώνευση, τη διέγερση των εκκρίσεων της χολής, τη μείωση της χοληστερίνης, τη μείωση
των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα -γι’ αυτό συστήνεται σε όσους
πάσχουν από αρθρίτιδες. Είναι διουρητική και κάνει καλό στους διαβητικούς (Β-τύπου), καθώς διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επειδή στην αγκινάρα υπάρχουν σε αφθονία
μεταλλικά άλατα, Βιταμίνες και φυτικές ίνες, το λαχανικό αυτό
αναδεικνύεται σε μία εξαιρετική τροφή, που τονώνει το νευρικό σύστημα, οπλίζει τον οργανισμό έναντι του στρες και των ασθενειών, αναζωογονεί τα κύτταρα και Βελτιώνει την εμφάνισή μας.


 ♦Tips ♦

  • Για να μας προσφέρουν οι Αγκινάρες τις πολύτιμες χάρες τους, θα πρέπει να τις τρώμε συχνά και κατά προτίμηση βραστές.
  • Εκτός από υγιεινές, είναι και διαιτητικές. Τα 100 γρ. αγκινάρες δίνουν μόλις 22 θερμίδες.
  • Με 30 γρ. ξερά φύλλα αγκινάρες σε 1 λίτρο βραστό νερό (βράζουμε μαζί επί 3 λεπτά και φιλτράρουμε) φτιάχνουμε ένα πολύ αποτελεσματικό καθαρτικό ρόφημα. Πίνουμε ένα φλιτζάνι από αυτό πριν από το γεύμα ή ξεκινάμε με αυτό την ημέρα μας επί δύο εβδομάδες. Η γεύση του ροφήματος είναι ελαφρώς πικρή, αλλά αποτελεσματικότητα του θα μας αποζημιώσει.
  • Στις χώρες της Μεσογείου με το χυμό των φρέσκων φύλλων αγκινάρας και κρασί ή νερό παρασκευάζουν ένα ζωμό τονωτικό για το συκώτι.
Πατήστε εδώ και δείτε περισσότερα Άρθρα για Βότανα που σας ενδιαφέρουν! 

Διαβάστε Περισσότερα για την Αγκινάρα στο Βικιπαίδεια

Πηγή Άρθρου: 
Βοτανοπρακτική - Φυτοθεραπεία
Φύση & Υγεία